Servus, prieteni!
Stiu ca promisesem pentru ieri povestea de azi, dar o sa o vedem azi.😁
Mai internautilor, vorba unui youtuber celebru, exista o serie de documentare, mai demult, pe Discovery Channel, care se numea „Dinosaur’s Planet”, daca tin bine minte. Ideea e ca, seria asta prezenta diferite situatii din viata unor mari reptile. Si chiar daca scenariul era fictional, scopul ei era acela de a arata cum traiau aceste reptile, pe baza informatiilor din studiile paleotologice, evident.😉
Ei bine, unul dintre episoade prezinta viata unui velociraptor care a naufragiat pe o insula, in urma unui dezastru natural. Numele insulei: Insula Hateg.😱 Ea este un adevarat personaj am putea spune, mai ales ca mare parte din teritoriul actual al Romaniei era sub ape, acum peste 60-70 de milioane de ani. Cu o singura exceptie!
In perioada Cretacicului Tarziu incepe desprinderea marelui continent Pangeea si formarea continentelor asa cum le stim astazi. Insa, durata formarii lor a fost indelungata si a durat sute de milioane de ani. Sute de milioane de ani in care portiuni de pamant s-au scufundat, au aparut altele prin ciocniri tectonice, au aparut muntii de incretire, unii s-au format prin eruptii vulcanice si tot asa. In orice caz, mare parte din teritoriul Romaniei de azi se estimeaza ca se ridica la suprafata marii cam acum 15 milioane de ani. Insa, exista o particularitate in toata aceasta „descatusare” naturala.
In urma cu 70 de milioane de ani, exista o insula, undeva in zona Transilvaniei, pe care specialistii au botezat-o Hateg. Perioada in care se ridica ea, nu este neaparat foarte clara, estimandu-se ca ea apare undeva acum 80 de milioane de ani. Cert este, insa, ca ea s-a format prin miscari tectonice. Mai exact, Placa Africana a impins in Placa Eurasiatica, dand nastere acestei insule sub-tropicale si, probabil si altor bucati de scoarta terestra. Si mai este cert ceva. Faptul ca insula corespundea cu Bazinul Hategului din zilele noastre. Dintr-o harta gasita de mine, reiese ca ea era foarte mica in suprafata, ceea ce e posibil ca harta sa aiba legatura cu prima parte a formarii ei. Dupa informatii, reiese faptul ca in ultima perioada a Cretacicului Tarziu, adica acum vreo 66 mil. ani, insula Hateg avea in jur de 80.000 km², adica un fel de Transilvanie ceva mai mare, doar ca intr-o forma usor arcuita.
La fel de interesanta este pozitia ei. Se pare ca Hategul Preistoric se afla la vreo 200 de kilometri de prima limba de pamant si se invecina cu zone ce azi se afla la o oarecare distanta de Romania. Mai exact, in partea nord-estica, era vecina cu Masivul Boemian(cu inceputurile lui, de fapt), cam in Cehia actuala, iar in sud, sud-est, cu zona muntilor Rhodopi din Bulgaria de azi, plus alte mici grupuri de pamant ce formeaza zona balcanica din zilele noastre.
Ei bine, daca, Hategul este cunoscut pentru zimbri, el este cunoscut si pentru existenta dinozaurilor. Da, noi am avut dinozauri.😁 Ce-i drept, un picut mai mici fata de rudele lor descoperite prin SUA sau China…sau America de Sud(Argentina).
Dar despre dinozauri o sa vorbim mai mult data viitoare, cand vom avea si personajul zilei in numele lui Franz Nopcsá. Un nobil maghiar si cercetator paleontolog care l-a descoperit pe celebrul „magyarosaurus dacus”.
Ca si concluzie, ar merge o mica gluma.
Mai stiti cearta aia cu cine a fost primul in Ardeal?
Ei bine…dezamagire totala. Nu au fost nici ungurii, nici romanii, ci dinozaurii.😂😂 Asa ca mai usor cu dusmania, ca niciunii nu am fost primii.😉😁
Surse foto si info:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ha%C8%9Beg_Island
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Balaur_(dinozaur)
https://sites.google.com/site/dinozauriiinsuleihateg/harta-hunedoarei