Huniazii: Familia Corbului

Dintotdeauna, oamenii au fost fascinati de tot ce inseamna castele, fortificatii medievale, biserici misterioase si mai tot ce are legatura cu stilul gotic in special. Si, desi castelul din Bran are o cu totul alta atragere la public, in sensul ca este mult mai vizibil din acest punct de vedere, exista in Romania un castel mult mai special, tinand cont de povestea din spatele lui.

Servus, prieteni!

Am inceput un nou an, 2022, an ce speram ca va fi mai roditor si mai benefic pentru toata lumea, dupa toata situatia creata de pandemia de coronavirus.

Si fiind an nou, m-am gandit sa il inauguram cu un oarecare fast. Un fast cavaleresc, daca vreti. Prin urmare, astazi incepem o calatoria virtuala foarte frumoasa, atat la noi, cat si in Ungaria si vom face cunostiinta cu una dintre cele mai influente familii din Regatul Maghiar. In Ungaria, doi dintre reprezentantii acestei familii sunt catalogati ca fiind chiar eroi nationali si au un statut aparte.

Desigur, este vorba de dinastia Corvinilor, cu cei doi oameni de vaza care au influentat profund Ungaria medievala; Ioan de Hunedoara si Matia Corvin, fiul sau. Hunyadi Janos, asa cum este cunoscut in mediul maghiar, a fost o adevarata vedeta, daca se poate spune asa, in prima jumatate a secolului XV. Insa, povestea lui o vom afla data viitoare.

Pentru cei care au vizitat Castelul Corvinilor de la Hunedoara, castelul sugerat putin mai sus, probabil ca cel mai mare impact l-a avut aparitia mai pe peste a unei pasari. Mai exact, este vorba despre un corb ce are in cioc un inel de aur si care este simbolul acestei influente familii. Si poate spune ca nu intamplator, corbul a ajuns sa defineasca destinul lui Ioan de Hunedoara, in primul rand, si al fiului sau, ulterior, ca rege al Ungariei.

Ca simbolistica generala, corbul este o pasare speciala, chiar si in conditiile in care se crede ca ar fi malefic, oarecum.
Corbul este cea mai mare specie din familia corvidelor si este una dintre cele mai inteligente pasari din lume. Studiile au aratat ca, la fel ca suratele lor mai mici, ciorile, corbii au capacitatea de a se folosi de unelte, in diferite situatii si s-au facut numeroase experimente pe aceasta tema.
Din fericire, inteligenta pasare nu a avut chiar acelasi ghinion precum alte animale(ex: pisica), in mentalitatea celor din Evul Mediu, ci din contra. Am putea spune ca el a fost un exponent al capacitatii intelectuale, mai degraba.
Da, pentru o vreme si corvidele au fost asociate cu vrajitoria si cu moartea. Mai ales ciorile. Si asta, din cauza faptului ca sunt si pasari necrofage, in anumite situatii. Adica se hranesc cu hoituri. Dar, in functie de zona, diferitele popoare vedeau altfel lucrurile. De exemplu, danezii credeau ca un stol de corbi le arata soarta luptei, daca ei survolau locul bataliei.
Dar, poate cea mai cunoscuta ipostaza a corbului, o avem in mitologia nordica.
Vikingii vedeau in aceste pasari capacitati intelectuale foarte speciale. Poate, de aici avem povestea lui Huginn si Muninn.
Povestea spune ca Huginn si Muninn sunt cei doi corbi ai lui Odin, zeul viking al mortii si zeul lor principal.
Ei bine, despre ei se spune ca zburau in timpul zilei in lumea oamenilor, iar apoi se intorceau la Odin sa ii spuna lucruri despre comportamentul oamenilor si despre experientele lor. Cele doua nume aveau si semnificatie, Huginn insemnand „Cunoastere” iar Muninn, „Memorie”. De asemenea se spune ca, cei doi corbi erau transpunerea a tot ceea ce insemna Odin, ca personificare intelectuala. Iar marele zeu se temea de posibilitatea de a nu i se mai intoarce corbii acasa. Insa, povestea se pare ca are si transpunere in practica. In samanism, mai exact. Cum samanii sunt oameni care intra in alte dimensiuni, prin anumite tehnici, acest lucru ar fi reprezentat esenta imaginata de vikingi prin prezenta celor doua pasari.
De altfel, ei credeau ca, daca un corb priveste un razboinic care moare, sau daca se hraneste din cadavrul lui, atunci este semn ca sufletul va ajunge la Odin si mai departe la Valhalla(varianta vikinga a Raiului).
Deci, iata cum corbul era un animal mai mult fascinant decat malefic, pentru oamenii care au trait in alte epoci.
Ei bine, acelasi lucru se poate spune si despre corbul nostru de pe blazonul Huniazilor(sau al Corvinilor, este acelasi lucru) si are si el o poveste aparte, ca mai toate povestile ce evoca evenimente din epoca medievala.
Vedeti voi, Ioan Huniade s-a nascut si a copilarit in perioada in care, la carma Ungariei era regele Sigismund de Luxemburg.
Iar legenda spune ca, dupa ce il rasplateste pe tatal lui Ioan cu domeniul de la Hunedoara, Sigismund se indragosteste de o fata de nobil din Tara Hategului, Morszinai Erzsebet, sau Elisabeta de Margina(daca ne luam dupa anumiti istorici romani) pe care o lasa insarcinata. Ei bine, ca sa nu existe vreo rusine pentru Casa Regala, regele maghiar ii ofera Elisabetei mana lui Voicu(cel rasplatit cu domeniul Hunedoarei) si ii mai ofera si un inel pentru viitorul copil, in semn de legitimitate. Si aici exista mai multe versiuni. Una dintre ele spune ca, pe cand Ioan era doar un bebelus, inelul a fost furat de un corb ce a fost atras de stralucirea bijuteriei, iar unul din slujitori a ucis pasarea si a recuperat inelul. Dupa ani de zile, in urma acestui fapt, Sigismund Luxemburg ofera familiei, ca stema, corbul ce tine in cioc un inel de aur.
Alta versiune il prezinta pe Ioan ca fiind copil mai mare, si se spune ca mama sa uita inelul pe un stergar. Furat fiind de un corb, legenda spune ca insusi copilul ucide pasarea cu o lovitura de sageata si recupereaza inelul. Pe cand era la Curtea lui Sigismund, baiatul se lauda cu patania, iar aceeasi legenda spune ca regele ii confera noua stema a familiei in urma vitejiei lui.
Oricare ar fi adevarul, cert este ca primele dovezi ale existentei blazonului familiei Huniazilor le avem din vremea marelui om militar.
Nascut la inceputul secolului XV, Ioan de Hundeoara chiar avea sa devina un apropiat al lui Sigismund, fiind luat la Curte de copil si crescut in spiritul cavaleresc al epocii. Chiar de atunci se spunea ca Huniade ar fiul nelegitim al regelui maghiar. Insa, dovezi in acest sens nu avem, deocamdata.
In mod oficial, viitorul Ioan de Hunedoara este fiul unui nobil ce avea origini in Valahia, si care apare cu numele de Woyk, sau Vajk. Posibil ca el sa se fi numit Voicu, iar parerea generala a unora dintre istorici, atat maghiari cat si romani, este ca acest Woyk este roman la origine. Insa, exista si istorici care afirma ca, Woyk, sau Vajk, ar fi fost cuman, ceea ce este la fel de posibil, avand in vedere ca, in a doua jumatate a secolului XIV, cand a trait tatal lui Ioan, inca exista o populatie de origine cumana pe teritoriul actual al Romaniei. Deci, originile faimosului conducator de osti nu sunt pe deplin cunoscute, chiar daca istoricii au cazut de acord asupra unei pareri generale. Aceea ca el este roman(valah) dupa tata.
Dar, nici dupa mama nu este foarte sigur. Parerile sunt impartite. Unii spun ca ea era romanca originara din Tara Hategului si ca s-ar fi numit Elisabeta de Margina, altii spun ca ar fi avut origini maghiare, asa cum apare si mentionata ca Morszinai Erzsebet. In orice caz, greu de stabilit niste origini clare ale cuiva care a trait acum aproximativ 600 de ani.
Oricare ar fi realitatea, este clar ca actiunile lui Ioan Huniade trec dincolo de originea lui etnica, asa cum vom vedea in episodul urmator. 馃槈
Legat de stema, pe la inceputul anului 1453, pe cand Huniade era la apogeul puterii sale, acesta este rasplatit de catre regele Ladislau V Postumul cu titlul de comite de Bistrita, iar stema este extinsa.
Mai exact, ea este extinsa cu inca doua cartiere in care apare, pe langa corbul dublat, un leu de culoare rosie pe fond alb, tot dublat si el. In acest caz, leul reprezinta sacrificiul lui Huniade pentru mentinerea in viata a Regatului Ungariei, in fata pericolului otoman, iar coroana de aur pe care o tine leul rampant(ridicat pe labele din spatele) ar reprezenta apararea si, totodata oferirea coroanei regelui pentru care el fusese regent.(ca atributie)
Data viitoare vorbim mai multe despre Huniade si despre cariera lui militara. Totodata, lamurim si problema numelui, adica originea numelui de Huniazi, adaptare din maghiarul Hunyad.
Suse foto si info:

Comments

Las膬 un r膬spuns