Cumanii

Servus, prieteni!

 

Acum cateva zile, chiar o saptamana, prietena noastra Eva ne-a introdus un pic in istoria zonei Hategului.

 

Ei bine, astazi ne bagam un pic pe un subiect ce are legatura si cu Tara Hategului.

 

In 1247, regele Ungariei Béla IV infiinteaza o mica marca de granita in zona Severinului, care va fi cunoscuta putin mai tarziu ca Banatul de Severin. Insa, nu o infiinteaza singur. Pentru asta, ii cheama in ajutor pe Cavalerii Ioaniti sau Ospitalieri, cu scopul de a apara partea sudica a regatului de invazii, mai ales dupa Marea Invazie Mongola din anii 1241-1242, care a cam pus la incercare intreaga Europa si a distrus numeroase comunitati in calea lor. 

Ei bine, actul prin care ioanitii primesc o parte din Oltenia de azi, inclusiv cu parti din Meridionali s-a numit Diploma Ioanitilor si a fost un fel de intelegere feudala, in schimbul serviciului lor fata de Regatul Maghiar. Mai exact, acestora li se promiteau Banatul de Severin si zone din Oltenia pana la voievodatul lui Litovoi(identificat cu teritoriul Valcei de azi), care apare in act ca „Tara Lytua”, iar mai sus, pana la Tara Hategului. Insa, in diploma mai apare un nume: Cumania.

 

Vedeti voi, lucrurile sunt un pic mai timpurii, de fapt. 

Teritoriul de azi al Romaniei a fost foarte „tranzitat” de-a lungul timpului, mai ales dupa Retragerea Aureliana din 271 din Dacia. Iar la inceputul Evului Mediu, pare ca acest proces nu se incheiase. 

Acum mai bine de 1000 de ani, prin aceste zone ajung triburile maghiare conduse de Àrpàd, care se aseaza in Campia Panonica, de acolo, ei incercand sa cucereasca vaste zone din vestul Europei, dar fara sorti de izbanda. Un secol mai tarziu, adica in al X-lea, maghiarii sunt invinsi de imparatul german si obligati sa se retraga in Panonia. Dar nu sunt singurii care ajung aici atat de tarziu, in comparatie cu altii ca hunii sau alanii(sec. V-VI).

Dupa anul 1000, cand maghiarii se crestineaza sub regele Stefan I si devin sedentari pentru totdeauna, ca stat, in Europa de Est lucrurile sunt putin mai complicate. 

Ideea e ca din stepele Asiei Centrale incep sa se raspandeasca anumite triburi turcice pe care noi le stim, azi, ca pecenegi si cumani(ca grupuri mari). 

Primii apar pecenegii, populatie ce nu avea sa reziste prea mult, acestia fiind mai mereu in conflict cu cumanii(cacofonia asta nu prea poate fi evitata, scz😂) si nu au o influenta foarte importanta.

 

Ei bine, pe la jumatatea anilor 1000, cumanii incep sa se raspandeasca din ce in ce mai mult si sa aiba o influenta mult mai mare fata de pecenegi. Prin anii 1080-1090 chiar au conflicte cu Imperiul Bizantin, acestia(cumanii) fiind aliati ai Taratului Bulgar care, la randul sau, avea conflicte cu bizantinii, mai ales teritoriale. Cam toata perioada aceea de inceput a fost o lupta pentru teritorii pana la stabilizarea unor forte regionale cum ar fi Ungaria si chiar Bulgaria pentru o perioada. 

Prin anii 1100-1200, cumanii au ceva conflicte si cu maghiarii, dar din informatiile citite de mine, se pare ca cei din zona tarii noastre erau in general pasnici si chiar au fost crestinati de maghiari. 

 

Si asta ne aduce mai aproape de numele de Cumania.

 

Vedeti voi, Cumania este o denumire generala pentru teritoriul vast pe care il ocupau aceste neamuri turcice si se pare ca era impartit in „Cumania Alba”, adica tot ce se intindea de la Marea Neagra inspre est si „Cumania Neagra”, adica parte din Moldova de azi si Muntenia. Un fel de echivalent al Principatelor Unite daca vreti, pe harta😉. Iar in Cumania, turcicii nostri crestinati se pare ca au avut, prin secolul XIII, o episcopie infiintata pentru ei, prin grija maghiarilor, in zona Milcovului. La vremea aia, Ungaria devenise un stat in ascensiune si cauta sa isi raspandeasca influenta. Si cum o poti face mai usor, daca nu prin religie.😅 Asa ca apar si diferite episcopii extracarpatice, prin care incercau sa raspandeasca catolicismul in randul populatiei romanesti…sau cumane, pentru ca, deja convietuiau cu romanii(valahii, mai corect spus). 

Dupa Marea Invazie din 1241, episcopia cumanilor din Moldova este distrusa, iar multi dintre ei se retrag pe teritoriul Ungariei sau al Transilvaniei si sunt asimilati. 

 

Maine povestim un pic despre ordinele cavaleresti, in sensul ca ii avem pe primii care ne ies in cale: Ordinul Cavalerilor Ospitalieri, sau Ioaniti, este acelasi lucru. 😉 Ii vom avea si pe Teutoni, dar mai incolo.

 

Surse foto si info:

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/diploma-cavalerilor-ioaniti-1247-izvoare-istorice

http://www.istorie-pe-scurt.ro/tara-dinaintea-tarii-romanesti-diploma-cavalerilor-ioaniti/

https://m.adevarul.ro/locale/targu-jiu/cine-fost-domn-roman-si-a-dat-viata-tara-voievodul-litovoi-luptat-moarte-ungurilor-1_5699241037115986c686db74/index.html

https://www.wikiwand.com/ro/Cumania

https://www.wikiwand.com/ro/Cumani

https://m.adevarul.ro/locale/botosani/istoria-razboinicilor-scris-istoria-balcanilor-timp-trei-secole-i-au-influentat-puternicii-cumani-romani-1_5a8d9735df52022f75d16362/index.html

Lasă un răspuns