Servus, prieteni!
Astazi este 25 decembrie, o perioada in care ne aducem aminte de faptul ca, in jurul nostru exista si acele bucurii mici, dar foarte importante. Noaptea, pe 24, pe toti ne-a vizitat Mos Craciun. Acest simbol al sarbatorilor de iarna, ce in zilele noastre este folosit ca strategie de marketing, mai mult sau mai putin. Insa, nu mereu a fost asa. Iar personajul in sine are si el o istorie in spate. O istorie plina de legende din diferite locuri, ce compun personajul complex pe care il stim azi.
Multi dintre voi ati avut cea mai mare parte a copilariei prin anii ’70 si ’80, o perioada in care batranul mos venea de Anul Nou. Exact, ati ghicit, astazi vorbim despre Mos Gerila. Dar care este povestea din spatele lui?
Multa lume il stie pe Mos Gerila ca fiind o influenta a sovieticilor. Si asa este! Insa povestea versiunii slave a lui Mos Craciun este mult mai veche.
Ded Moroz, asa cum se numeste in limba rusa, este o figura mitica a culturii slave, de fapt, si provine din cultura slavilor vechi(pagani). Legendele vorbesc despre un vrajitor al zapezii care era stapanul nordului inghetat al actualei Rusii, pe nume Morozko. Se spune ca avea mainile de gheata si ca avea puterea de a transforma lucrurile in gheata. Cam ca Elsa din „Frozen” sau precum Craiasa Zapezii de la noi.
Dupa crestinarea rusilor, ce a avut loc prin secolul X, Ded Moroz a fost demonizat, in prima faza si era considerat un spirit rau al iernii. Dar, o data cu trecerea timpului, Mosul din Rusia a fost adoptat si de Biserica si a devenit un simbol al Craciunului. In secolul XIX, pe cand Mos Craciun incepea sa capete renumele pe care il are azi, acelasi lucru s-a intamplat si cu Ded Moroz in Rusia Tarista.
Asta, pana in 1917, cand Rusia isi schimba directia cu totul, religia si tot ce tine de obiceiurile crestine fiind interzise.
Inclusiv Mos Gerila este interzis in primii ani ai comunismului, el fiind asociat de acestia cu Spiritul Craciunului si cumva cu vechiul regim, prin extensie. Ded Moroz redevine „la moda” pe vremea lui Stalin, cand capata si valente politice, din pacate. Comunistii nefiind atrasi de ideea de Craciun, muta perioada in care vine Mosu’ in Ajunul Anului Nou si il iau drept instrument de propaganda. Iar Mos Gerila a ajuns si la noi, pentru ca, oficial, nici alor nostri nu le placea Craciunul. Insa, neoficial, se pare ca era un pic diferit. :))) Si stiu asta inclusiv din familia mea. In fine… Ideea e ca Mosul nu venea de Craciun, ci de Anul Nou.
In mod traditional, Mos Gerila are si un ajutor de nadejde, pe Snegurotschka. Conform unor legende culese de un etnolog rus undeva prin anii 1860 – pe nume Alexander Afanasiyev – Snegurotschka era fie fiica pe care Ded Moroz o avea cu Primavara(personificarea ei), fie nepoata lui. De asemenea, o alta legenda spune ca ea ar fi o fata pe care batranul o gaseste in zapada si pe care o ia la el acasa.
O alta diferenta dintre Mos Craciun si Ded Moroz este ca, in timp ce sania lui Craciun este trasa de reni, Gerila merge pe o ‘troika’. Troika este un tip de sanie specifica Rusiei, la care se pot inhama trei cai.
Concluzia ar fi ca, indiferent care dintre cei doi Mosi ar fi venit la voi, acum sau in copilarie, ei sunt o personificare a iernii, intr-un fel sau altul, iar originile sunt mai vechi de cat credem.
La anul, pe vremea asta, vom descoperi alta legenda legata de personajul pe care il identificam ca Mos Craciun!
Sarbatori Fericite sa aveti! 馃槈
Very good post. I certainly appreciate this site. Continue the good work!