Servus, prieteni!
Daca pe 15 decembrie 1989 nu s-a intamplat mai nimic, iar protestatarii au fost doar alungati din Piata Maria, ziua urmatoare ii gaseste din nou la biserica lui Tökés, de dimineata. Trebuie spus ca autoritatile nu au renuntat la ideea de a-l evacua din frumoasa cladire din piata, ba mai mult, au insistat sa faca asta si a venit chiar si primarul orasului, de la vremea respectiva, Petre Mot. In tot timpul asta, incep sa se adune din ce in ce mai multi oameni din zona Iosefin si sa scandeze impotriva evacuarii. Tot dimineata se strang acolo si enoriasii unei biserici baptiste din zona.
In cursul dupa-amiezii, doi dintre protestatari, un poet pe nume Ion Monoran si un cunoscut de-al sau, Dan Zaganescu, reusesc sa opreasca tramvaiul care circula in zona si sa cheme oamenii alaturi de ei.
Ziua asta este acreditata in mod oficial ca fiind inceputul Revolutiei Romane din 1989. De ce? Pentru ca este ziua in care incep sa se raspandeasca vestile in tot orasul. Asadar, dupa momentul cu tramvaiul, manifestantii incep sa se indrepte spre centrul orasului si, mai tarziu spre Comitetul Judetean de Partid(actualul Consiliu Judetean Timis). In zona centrului, parte din ei s-au indreptat si catre Complexul Studentesc, dar, din cate se pare, cei de acolo nu prea au bagat in seama actiunile din oras, initial.
Spre seara, autoritatile, prin intermediul informatiilor de la Securitate, isi dau seama ca deja lucrurile devin serioase si apeleaza la serviciile fortelor de ordine ale militiei de atunci, si chiar ale USLA, care inseamna Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista. Ca sa intelegem mai bine de ce au apelat la institutia asta, care tinea de Ministerul Apararii, apropo, trebuie sa ne intoarcem un pic la ce am vorbit ieri.
Cum majoritatea regimurilor comuniste din jurul Romaniei cazusera, iar Romania Socialista se cam trezea singura in mijlocul unor tari in mare parte libere, cei de aici devin un pic panicati de situatie. Initial USLA trebuia sa fie o unitate destinata unui atac care ar fi venit din exteriorul granitei, dar in 1989, prezenta lor a fost un fel de premisa a ceea ce avea sa se intample pe urma, cu acea psihoza a teroristilor.
Mai mult, dupa interviul lui Tökés si acuzele de spionaj, treaba cu teroristii devenise serioasa pentru Securitate si se temeau de o actiune externa, mai ales ca Timisoara este aproape de granita. Pe de alta parte, vazand ca teroristii externi nu prea exista, USLA a fost indreptata impotriva „teroristilor” interni. Cam asta este explicatia, in mare, a prezentei unitatii anti-tero pe strazi, la vremea aia. Pe langa oamenii Securitatii, desigur.
Pana seara, si in descursul noptii, ziua de 16 decembrie a insemnat o cursa de-a soarecele si pisica pe strazile orasului, in care, numerosi oameni au fost arestati de catre securisti, imprastiati cu tunurile de apa de catre pompieri, sau batuti de scutieri. Exista o marturie, pe care am gasit-o in unul din materiale, in care se spune ca in zona Pietei Operei stateau scutierii de la USLA, parca pregatiti sa atace.
Cu toate ca fortele de ordine au incercat sa impiedice masele de oameni, pana spre dimineata zilei de 17 decembrie, tot orasul stia ce se intampla in Piata Maria si in zona Pietei Operei.
De asemenea, asta este ziua in care se striga prima data, la Timisoara, „Jos Ceausescu”, „Libertate” si incep scandarile legate de conditiile de trai.
Ziua urmatoare este o zi foarte grea pentru Timisoara. 17 decembrie este zi de doliu acolo, in zilele noastre. Iar maine vom vedea ca situatia explodeaza, efectiv.
This post will assist the internet people for setting up new
blog or even a blog from start to end. aid ukraine